Uitgestelde, beschadigde rouw door Corona? Anne Christine Girardot interviewt uitvaartbegeleider Laurette Grasmeijer in Corona tijd: ‘Hier ontstaat schade, wonden die we niet kunnen weghalen, maar die we moeten balsemen door aandacht, door luisteren.’
Anne Christine Girardot interviewt Marco van der Straten (uitvaartbegeleider) in Corona tijd: ‘Vraag de nabestaanden die niet bij de uitvaart aanwezig mogen zijn een afscheids-bloem-kaartje met een persoonlijke tekst te sturen. Bij elkaar wordt dat een enorme bos ‘bloemen’ die we bijvoorbeeld bij de afscheidsdienst neerzetten’.
BekijkMet je hand op je hart stil worden en toch verbondenheid voelen bij een Corona uitvaart. Ook via de live stream. Anne Christine Girardot interviewt Monique van Elk (verpleegkundige cohortafdeling én ritueelbegeleider).
BekijkHouden van betekent rouwen om. Als een dierbare overlijdt, voel je dat niet alleen aan je hart, maar ook in je ziel en aan je lijf. Rouw is een grote opgave, die moeilijker wordt als de omstandigheden tegen zitten. Bijvoorbeeld als je door de corona maatregelen niet goed afscheid hebt kunnen nemen, of als je als zorgverlener in korte tijd meerdere overlijdens meemaakt. Dat kan leiden tot gevoelens van machteloosheid...
BekijkHet Brabantse kerkdorpje Vorstenbosch rouwt: drie mensen uit één familie zijn aan corona overleden. Bekijk de KRO - NCRV Kruispunt uitzending ‘Afscheid in Coronatijd’ en zie hoe ze dat in Vorstenbosch deden. Bekijk hier de uitzending
BekijkTraumaspecialist en bijzonder hoogleraar prof. Geert Smid, psychiater by ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, spreekt over de impact van corona op rouw en verliesverwerking.
BekijkLoes Berkhout (geestelijk verzorger UMC Utrecht) steunt patiënten en nabestaanden noodgedwongen via de telefoon, ‘zonder iemand in de ogen te kunnen kijken, zonder een arm om iemand heen te kunnen slaan, zelfs zonder koffie’. Maar zegt ze, ‘tot mijn verbazing zijn mensen met dit soort gesprekken heel erg blij’.
BekijkBekijk hier een interview met Marco van der Straten (uitvaartbegeleider) in Corona tijd: ‘Denk bij een afscheid niet in onmogelijkheden, er kan vaak meer dan nabestaanden denken’.
BekijkLoes Berkhout (geestelijk verzorger UMC Utrecht) vertelt over een mooi ritueel (‘met twee steentjes’) ter ondersteuning van Corona patiënten in hun laatste dagen, in situaties waarbij de familie door Corona niet aanwezig mag zijn.
BekijkRouwen Tijdens Corona is een not-for-profit initiatief, mogelijk gemaakt door ZonMw (als onderdeel van het programma 'Palliantie. Meer dan zorg’) en uitgevoerd door LOCOmotion, Nachtzon Media B.V., prof. dr. Saskia Teunissen (Expertisecentrum Palliatieve Zorg, UMC Utrecht), Ronald Geelen en Uil Uitvaartverzorging.