Carmen verloor haar vader tijdens corona. Met haar moeder worstelde ze die laatste periode niet alleen met het verlies van hun geliefde, maar ook met de corona regels van het verzorgingshuis. Echt afscheid nemen mocht en kon niet, alleen haar moeder mocht op bezoek. Op de afdeling waar haar vader verbleef heerste corona en werd afgesloten voor bezoek. Uiteindelijk zijn er 11 van de 20- bewoners overleden, onder andere haar vader.
Carmen ervaart onmacht en vooral verdriet. ‘Je wilt samen zijn met je stervende vader, maar je wordt letterlijk buiten de deur gehouden’. ‘Mensen hebben geen idee wat we hebben meegemaakt’.
In deze educatieve documentaire ontmoet Carmen Jamilla, vriendin en verpleegkundige werkzaam op een somatische afdeling van een verpleeghuis. Jamilla kon Carmen helpen door te laten zien dat ook zorgverleners enorm worstelden met de regels en dat ook zij bang waren, en onwetend. ‘Ik weet nog goed hoe onvoorspelbaar het was, hoe weinig iedereen wist en hoe hard het om zich heen sloeg’. Er heerste paniek en er werden, achteraf onmenselijke protocollen opgezet: isolatie, geen bezoek. Dat betekende dat Jamilla een bewoner ‘in eenzaamheid heeft zien stikken’, zonder dat ze daar iets aan kon doen.
Deze educatieve documentaire ‘Zit in een slechte film?’ legt pijnlijk bloot hoe aan de ene kant bewoners en nabestaanden hebben moeten dealen met de corona regels die in veel zorgorganisatie golden. Maar ook hoe moeilijk het voor zorgverleners was de regels te handhaven, in de wetenschap dat hun bewoners in eenzaamheid zouden kunnen sterven.
'Zit ik in een slechte film' is gemaakt in het kader van het project Rouwen Tijdens Corona en is gefinancierd vanuit het ZonMw programma Palliantie. Rouwen Tijdens Corona is uitgevoerd door LOCOmotion, Nachtzon Media B.V., Expertisecentrum Palliatieve Zorg UMC Utrecht en Ronald Geelen. Kijk voor meer informatie op www.rouwentijdenscorona.nl. Daar zijn ook reflecties te vinden van Ronald Geelen op deze educatieve documentaire.
Rouwen tijdens Corona: Corona uitvaart in het bos, met de kist in de kofferbak. Anne Christine Girardot interviewt Rob Oostenrijk (uitvaartondernemer).
BekijkHenk-Jan Leppink verloor zijn vrouw Ineke na een relatie van bijna 30 jaar aan kanker. De laatste periode leefden Ineke en Henk-Jan door corona in hun kleine sociale bubbel. Bekijk in deze indrukwekkende documentaire hoe zij zijn omgegaan met de corona restricties, voor de dood van Ineke en ook bij de uitvaart. Deze edu docu ‘Dat ga ik dus niet doen’ is gemaakt door LOCOmotion, Nachtzon Media B.V., Expertisecentrum Palliatieve...
BekijkDe educatieve documentaire ‘Dat ga ik dus niet doen’, waarin Henk-Jan Leppink vertelt over het verlies zijn vrouw Ineke aan kanker in corona tijd, maakt veel los. Op Facebook reageren mensen met ‘weet er alles van’ of ‘herkenbaar’. Bekijk nu hier een serie korte films waarin Ronald Geelen, psycholog bij Thebe, reflecteert op ‘Dat ga ik dus niet doen’. Deze reflecties op ‘Dat ga ik dus niet doen’ zijn gemaakt...
Bekijk'WANNEER CORONA JE NAASTEN NEEMT', een verhaal van Sylvia Hommes voorgelezen door Fenna Ulichki. In opdracht van Stadsdeel Amsterdam West heeft Operatie Periscoop een serie verhaalportretten gemaakt voor de tentoonstelling Corona in de Stad van het Amsterdam Museum. Met CORONA GETUIGENISSEN zijn 5 mensen geïnterviewd en is hun verhaal geschreven door schrijver Warda El Kaddouri en heeft filmmaker Vanessa van Gasselt 5 portretten geregisseerd van andere mensen die deze corona...
BekijkHouden van betekent rouwen om. Als een dierbare overlijdt, voel je dat niet alleen aan je hart, maar ook in je ziel en aan je lijf. Rouw is een grote opgave, die moeilijker wordt als de omstandigheden tegen zitten. Bijvoorbeeld als je door de corona maatregelen niet goed afscheid hebt kunnen nemen, of als je als zorgverlener in korte tijd meerdere overlijdens meemaakt. Dat kan leiden tot gevoelens van machteloosheid...
BekijkCarmen verloor haar vader tijdens corona. Met haar moeder worstelde ze die laatste periode niet alleen met het verlies van hun geliefde, maar ook met de corona regels van het verzorgingshuis. Echt afscheid nemen mocht en kon niet, alleen haar moeder mocht op bezoek. Op de afdeling waar haar vader verbleef heerste corona en werd afgesloten voor bezoek. Uiteindelijk zijn er 11 van de 20- bewoners overleden, onder andere haar...
BekijkRouwen tijdens Corona: Intiemer afscheid nemen tijdens Corona. ‘Zoeken naar wat WIJ willen en minder naar wat ‘men’ wil. Want ‘men’ is er niet bij’. Bekijk hier een interview Rob Oostenrijk (uitvaartondernemer).
BekijkMet je hand op je hart stil worden en toch verbondenheid voelen bij een Corona uitvaart. Ook via de live stream. Anne Christine Girardot interviewt Monique van Elk (verpleegkundige cohortafdeling én ritueelbegeleider).
BekijkRouwen Tijdens Corona is een not-for-profit initiatief, mogelijk gemaakt door ZonMw (als onderdeel van het programma 'Palliantie. Meer dan zorg’) en uitgevoerd door LOCOmotion, Nachtzon Media B.V., prof. dr. Saskia Teunissen (Expertisecentrum Palliatieve Zorg, UMC Utrecht), Ronald Geelen en Uil Uitvaartverzorging.